© Rootsville.eu

Grant Richards (US)
tiltle: Ballyhoo
music: Latin Jazz
release date: september 24, 2021
label: ndependent
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Grant Richards

© Rootsville 2021


Pianist Grant Richards en zijn standvastige trio van bassist Damian Erskine en drummer Reinhardt Melz zijn ervaren medewerkers en muzikale mede-samenzweerders met meer dan een decennium aan creatieve geschiedenis onder hen. Nu leidt Richards - een pianist diep ondergedompeld in bebop en de blues - zijn muziek in een gedurfde en opkomende nieuwe richting met Ballyhoo, een Afro-Cubaanse viering tot leven gebracht door zijn ensemble en speciale gast, percussionist Carmelo Torres.

Ballyhoo, de titel van het album, ontleent zijn naam aan de emotionele en opwindende aard van het woord zelf.Het woord heeft drie verschillende definities: een daad van overdreven en aandachttrekkende praat of actie; sensationele of flamboyante promotie; en een geanimeerde en enthousiaste commotie. In al zijn definities heeft het woord in de kern vreugde, uitbundigheid en opwinding. Hoewel Richards een ondeugende ironische ironie erkent door het album naar dit woord te noemen, houdt Ballyhoo in het midden deze kern optimistische en opgetogen waarden en stuwt ze naar voren met een geweldig muzikaal vakmanschap dat een luisteraar in vervoering brengt.

Ballyhoo bevat elf originele composities en twee unieke arrangementen. Het album opent met "Bōnenkai", een feestelijk, joviaal stuk genoemd naar de eindejaarsfeesten in Japan, gecomponeerd door Richards ter ere van zijn broer, Tim, en voor al zijn vrienden in de Tokyo-scene. "Bōnenkai" is een van de twee duidelijk rechttoe rechtaan Latin-stukken op het album, het andere is het laatste nummer op het album: Richards' arrangement van de iconische standaard, "Secret Love". Deze eerste en laatste organisatie van het album creëert een smaakvol boekensteuneffect dat Ballyhoo omhult en verenigt als een enkel kunstwerk. “Two Become One”, het tweede nummer op het album, vormt een rijk en warm tegenwicht voor de vurige, uptempo stukken.

Een ode aan Richards' eigen schrijfproces, de naam voor dit stuk is afgeleid van zijn methode om vrij te spelen, alles op te nemen en de inhoud te doorzoeken op motieven die hij tot volledige stukken zou kunnen ontwikkelen. "Two Become One" was het resultaat van het samensmelten van de inhoud van twee verschillende free-playing-sessies: de eerste werd een herhaalde melodie met subtiele variaties, in de stijl van Wayne Shorter's "Nefertiti", en de tweede creëerde een voertuig voor improvisatie over verminkte figuren.

"Ballyhoo", het titelnummer van het album, is soulvol en levendig, groovend en diep lyrisch. "[Ballyhoo] is een goed volkslied en een verklaring van waar we voor staan", zegt Richards. Gebruikmakend van een melodie in een smaakvol 7-gevoel dat doet denken aan de eveneens asymmetrische clave van pianist Danilo Perez, en de unieke Hartke-demper (metalen BB-pellets genesteld en bij elkaar gehouden in genaaide stof) die op de pianosnaren zijn geplaatst, kanaliseert "Ballyhoo" dezelfde speelse , dolblij met de natuur als de titel van het album. De weergaloze "Suite for Bass" is een suite met vier bewegingen waarin elke beweging toepasselijk is vernoemd naar de vier klassieke elementen: water, aarde, lucht en vuur. Aanvankelijk geschetst in 2014 tijdens het lesgeven in New Delhi, bezocht Richards deze suite opnieuw met bassist Damian Erskine in gedachten en wat ontstond was een rijke compositorische en thematische demonstratie van bekwaamheid voor zowel schrijver als artiest.